CSÁSZI GYÓGYSZERTÁR ÉS BIOTÉKA

Homeopátia, Bach virágterápia, Schüssler-sók és krémek, Phönix spagyrikák, HIRSCH Bio gyógypapucsok, PÖDÖR prémium olajok

Schüssler-sók
Arcdiagnózis és hiánytünetek
 
1 - Calcium fluoratum D6,D12

Arcdiagnózis

A Calcium fluoratum- hiány az arcon ráncosodás (redőképződés) formájában jelentkezik, ami a hiányos elaszticitás következményének tekinthető. Nagyon finom, legyező irányba szétterjedt ráncok láthatók a belső szemzugból kiindulóan az alsó szemhéj alatt, melyeket függőleges ráncok keresztezhetnek (ún. kockaredők). Ezek az elváltozások a felsô szemhéjra is húzódhatnak, de mindig a szem alatt kezdődnek. A legjobban akkor figyelhető meg, ha a beteg felfelé tekint. A ráncok alatt a bőr színe vöröses-feketés (barna hajú egyéneknél), de lehet vöröses-barnás, sőt nagyon ritkán előfordulhat ez az elszíneződés a jellegzetes rajzolatot mutató ráncosodás nélkül is. További hiánytünetek közé tartoznak: korpaképződés, a bőr fokozott elszarusodása, kérges, berepedezett kezek és lábak, visszeresség.

Hiánytünetek

Mozgási fájdalmak – elsősorban az ízületekben (lúdtalp, bokasüllyedés, lapos láb), izomgyengeség, bőrrepedezések, erős elszarusodás, körmök és hajvégek töredezettsége, csontritkulás, fogszuvasodás. A rugalmasság elvesztése nemcsak testi-fizikai, hanem lelki-pszichikai szinten is értelmezhető. Calcium fluoratum tartós hiánya esetén az izomrostok nyújthatósága és tágíthatósága romlik, aminek a következtében a has lógása, a méh függesztő szalagjának lazasága, emlők petyhüdtsége, fogak kihullása, visszeresség kialakulása, a csontokban és az ízületekben kopási fájdalmak fordulhatnak elő.


2 - Calcium phosphoricum D6, D12

Arcdiagnózis

A Calcium phosphoricum – hiányra utalnak azok a szekrétumok, melyek nyers tojásfehérjéhez hasonlítanak és a bőr felszínén sárgásfehér pörkként száradnak be, továbbá krónikus nyálkahártyahurutok, és száraz bőrelváltozások előfordulása. A hiány leginkább a viaszos bőrminôség által mutatja meg magát. A tapasztalatok szerint bizonyos gyakorlatot igényel az arc viaszosságának felismerése. Ez először a füleken, a homlokon, az orrhegyen, a szemhéjakon, majd az egész arcon megfigyelhető. A viaszos arcszín felismerése érdekében ajánlatos először a fülek színét megfigyelni, mert először itt mutatkozik meg a hiány. Az elváltozás nem jelent elszíneződést és nem fénylik. Általában enyhe sárgás beütés látható, ami a legkönnyebben sápadt arcszín esetén vehető észre. A fülek, az arc kivörösödése elfedheti a viaszszerű elváltozásokat. Ha a Calcium phosphoricum – hiány a Kalium chloratum – hiányával kombinálódik, akkor „savós” jellegűvé válik az arcszín, amit nagyon nehéz a viaszosságtól megkülönböztetni.

Hiánytünetek

Gyermekeknél: a gerinc és a fogazat hiányos fejlődése, csontritkulás, késedelmes csontképződés, késedelmes fogzás. Felnőtteknél: csontok mésztartalmának csökkenése, csontritkulás, csonttörések iránti fokozottabb hajlam, anémia (vérszegénység).


3 - Ferrum phosphoricum D6, D12

Arcdiagnózis

A Ferrum phosphoricum- hiány a „vaspirosság” által mutatja meg magát, ami melegségérzettel jár együtt és vértolulás által alakul ki. Ez először a homlokon, aztán a orcákon és a füleken válik láthatóvá. A fül kivörösödése magában is – pl. lelki megerőltetés miatt – előfordulhat. Az arcbőr gyulladása és a kivörösödött pattanások is a hiánytünetek közé tartoznak. A bőr elszíneződésére a barnásfekete vagy kékesfekete színek jellemzőek, az árnyék az orrgyök belső felszínéről indul ki. A diagnózis során megállapítandó, hogy mekkora az árnyék kiterjedése, mert ez mutatja meg a hiány mértékét. Erős testi megerőltetés vagy a lázas állapot kitörése előtt röviddel a szemek beesettsége is megfigyelhető. A Magnesium phosphoricum- és a Ferrum phosphoricum- hiány együttes előfordulása esetén kékesvörös színelváltozás válik láthatóvá.

Hiánytünetek

A vas-foszfát (FePO4 × 4H2O), illetve a vas széles hatókörrel bír a szervezetben, életfontosságú szerepe általánosan ismert. A vas nemcsak elengedhetetlen része a vörösvértesteknek (haemoglobin), hanem megtalálható minden sejtben, sok enzimatikus folyamat résztvevője és a fertőzések elleni védekezésben is szerepet játszik. Gyermekkorban a vas a növekedéshez szükséges, továbbá a menstruáció, a terhesség és a szoptatás időszakában is fokozottan igényli a szervezet. A vas összmennyisége 4-5 grammra tehető, amelynek háromnegyede a haemoglobinban fordul elő. Előfordulhatnak hiánya esetén koncentrációs nehézségek, alacsony láz, pulzáló, kalapácsoló fejfájás, gyulladások kezdeti stádiumai.


4 - Kalium chloratum D6, D12

Arcdiagnózis

A Kalium chloratum- hiányra az ún. limfatikus tejarc utal. A tejhez hasonlatos,fehéres-kékes vagy fehéres-vöröses bőrelszíneződést látunk, mintha az arcot sovány tejjel öntötték volna le. A sápadtság alatt az erek kéksége szűrődik át, a legbiztosabban a jellegzetes színelváltozás az alsó szemhéj alatt ismerhető fel. A felsô szemhéjon is fehéresség látható, ami a szemek behunyásakor válik láthatóvá, a színelváltozás az arcon átszűrôdik („bohócarc”), a felsô ajak mentén világos sávban („tejbajusz”) mutatja meg magát. Néhány betegnél a tejfehér sápadtság az egész arcra húzódik. Más elszíneződések könnyen elfedhetik a Kalium chloratum- hiányt, ami legkönnyebben a szemhéjak alatt vékony sávban ismerhető fel. További hiánytünete a szemhéjszélek kivörösödése, az állandó kötőhártya-irritáció, és a hajszálértágulatok (couperosis).

Hiánytünetek

Fehér lepedékkel fedett nyelv, túl világos széklet, hurutos köhögés (fehéres nyákkal), visszértágulat, puha tapintatú duzzanatok. A káliumhiány patológiai elváltozásokhoz vezet a különböző szövetekben (pl. a szívizomzatban, a vázizomzatban), tartós hiánya esetén a májműködés renyhesége is bekövetkezik, ami az anyagcsere lelassulásához vezet. A kálium minden sejt alkotórésze, különösen igaz ez a vörösvértestekre, továbbá a nátriumhoz hasonlóan a kálium is specifikus élettani hatással bír az idegek és az izmok ingerelhetőségére, továbbá a fehérjeszintézisben és a szénhidrátok értékesülésében ( anyagcsere- szabályozó hatás). Összességében a kálium a szervezet nélkülözhetetlen alkotórésze.


5 - Kalium phosphoricum D6, D12

Arcdiagnózis

A bôr állapota tág értelemben az egyénnek a környezetéhez és embertársaihoz fûzôdô viszonyát is tükrözheti. A Kalium phosphoricumhiány a külsô szemzugban megfigyelhetô hamuszürke elszínezôdéssel mutatja meg magát, mintha a cigarettahamut vékonyan rákenték volna és amit általában idegi fáradtság kísért. A jellegzetes szín az állon vagy a felsôajak fölött is megfigyelhetô. Az arc általános kinézete szürkés és piszkos benyomást közvetít (ha ez az arcszín állapítható meg, az az említett só kifejezett hiányát jelzi). A szemek apatikusak, levertséget tükröznek. Nagyon nagyfokú hiányt jelez a halánték beesettsége. Ez az állapot kiadós pihenést és a Kalium phosphoricum intenzív pótlását feltételezi.

Hiánytünetek

A kálium-foszfát (kalium-hydrogenphosphat, KH2PO4) a legjelentősebb intracelluláris (sejten belüli) anorganikus só és különösen fontos szerepet játszik a vér viszkozitásában, a vörösvértestek, a szövetek, az agy-, ideg- és izomsejtek működésében. A káliumhiány a szervek kifáradásához vezet, ami lelki zavarokkal, nyomott, levert hangulattal, ijedősséggel, szomorúsággal és emlékezeti gyengeséggel járhat együtt. Pszichoszomatikus zavarok, mint pl. fejfájás, alvási problémák, idegi eredetű hasmenés, vitalitás és belső hajtóerő hiánya, ingerlékenység, kimerültség, koncentrációs nehézségek, testi gyengeség, levertség jellemzi. Tipikus hiányjel a közvetlenül evés után jelentkező éhségérzet.


6 - Kalium sulphuricum D6, D12

Arcdiagnózis

Szinte mindenkinél előfordul Kalium sulfuricum- hiány. Ez a belső szemzugban barnássárga színárnyalattal mutatja meg magát (hasonló helyen, mint a Calcium fluoratum elszíneződés). Gyakran okkersárga szín látható A - alakban az orrgyöktől az állcsúcsig. Nagyon könnyen felismerhető a jellegzetes elszíneződés az alsó ajak két oldalán. Esetenként a barnássárga tónus a szemhéj körül és az egész arcon is megfigyelhető. Ilyenkor el kell különíteni a napozás miatti barnaságtól és a sötétebb bőrszíntôl. A „tejarcon” (Nr. 4 hiánya) ez a bőrszín valamivel nehezebben ismerhető fel, mivel annál eleve egy sárgásfehér alapszín észlelhető.

Hiánytünetek

Hiány esetén az érintett személy nagyon vágyik friss levegőre, továbbá korpázás, viszketés a bőrön, allergiás bőrbetegségek jelentkezhetnek.


7 - Magnesium phosphoricum D6, D12

Arcdiagnózis

A Magnesium phosphoricum – hiány halvány „magnézium-pirosságban” mutatja meg leginkább magát, ami az orr két oldalán, az orcákon jól látható. Érintésekor érezhetően melegség nélküli, annak ellenére, hogy az érintett személy a vörös folt alatt gyakran melegséget érez. A hiányállapotot a vörösség erőssége, kiterjedtsége és gyakorisága alapján értékelhetjük. Jellegzetes hiánytünetnek tekinthetjük az arcon jelentkező „hektikus pirosság”-ot, ami hirtelen mutatkozik az arcon vagy a nyakon izgalmi állapotban vagy fizikai igénybevétel esetén. Ha a Magnesium phosphoricum- hiány mellett Kalium chloratum – hiány is fennáll, akkor a pirosság karmazsinpirossággá válik (ami erősebb szín, kékes árnyalat nélkül).

Hiánytünetek

Hiány esetén kifejezett a csokoládé iránti vágy, az arc kipirosodása, az izomgörcsök, a kólikás panaszok.


8 - Natrium chloratum D6, D12

Arcdiagnózis

A Natrium chloratum- hiány Schüßler szerint a szekrétumok mennyiségi és minőségi megváltozásában mutatkozik meg. Ezek a következők:
1. Zselatinszerû fénylés az arcon. Ez egy nedves hatású, megszakítással tarkított, a bőr állapotát látni engedő fénylés, ami nagyon hasonlít ahhoz a jelenséghez, amit a meztelen csiga hagy hátra maga után. A fénylés igazából nem lemosható és többnyire nem az egész arcon jelentkezik. Kisebb fokú hiány esetén az elváltozás az orron és a szemhéjakon figyelhető meg, leginkább a belső szemzugból kiindulóan. A hiány mértékének megállapítása a fénylő folt kiterjedése és annak intenzitása alapján történik, azaz milyen mértékben terjedt ki az arcon és milyen erősségû a fénylés.
2. Püffedtség. Az arcon jelentkezô püffedtség a testfolyadékok eloszlási zavarát tükrözi: kitágult bőrpórusok figyelhetők meg, a bőr hasonlít a narancs héjához. A pórusok mélyek, körülöttük a bőr duzzadt és kissé megemelkedett. Kisebb hiány esetén ezek a tünetek csak az orrszárnyak mellett észlelhetők általában pénzérményi területen.
3. Ragacsos szemhéjszél. Kisfokú Natrium chloratum- hiány esetén az alsó szemhéjon megfigyelhető, hogy a szemhéjszél nyálkával fedett.
4. „Cipóarc”. Folyadékretenció miatt kemény, telt arc zselatinos fényléssel. Ha zsíros fénylés állapítható meg, akkor még Natrium phosphoricum- hiány is fennáll.

Hiánytünetek

Allergiás kórképek, szénanátha, nyálkahártya-hurutok, száraz bőr. Tartós és súlyos hiánytünetek esetén ízületi- és izomreuma, érelmeszesedés, bűzös vizelet és maró testváladékok, híg hasmenés, rossz tápláltsági állapot gyomor- és bélfelszívódási zavarok miatt, étvágytalanság, vérszegénység, vérzések alakulhatnak ki.


9 - Natrium phosphoricum D6, D12

Arcdiagnózis

A Natrium phosphoricum – hiány minden tünete összefügg a zsíranyagcserével és a sav-bázis háztartás zavarával.
1. Zsíros fénylés. Tompa zsíros fénylés figyelhető meg az orrszárnyakon, a homlokon és az állon, olyan mintha az arc bőrét szalonnával kenték volna be. Fontos különbség a Natrium chloratum – hiány esetén
megfigyelhető zselatinos fényléssel szemben, hogy ez a zsíros fénylés lemosható az arcról, továbbá elősegíti az elkülönítésüket, ha az arcot kézhátunkkal végigsimítjuk és ellenőrizzük, hogy azon is megjelent-e a zsíros fénylés.
2. Mitesszerek. Lerakódott zsírból állnak és leginkább az orron, a szájszögletekben, a homlokon és az állon fordulnak elő. Ha a pattanások zsíros bőr nélkül is megfigyelhetők, akkor a fenti ásványi són kívül még Kalium chloratum – hiány is fennáll.
3. Petyhüdt arc. Zsírosan fénylô, petyhüdt arc.

Hiánytünetek

Levertség, tartós kimerültség (savanykásság testi-lelki értelemben), pattanások, bőrkiütések, zsíros vagy zsírszegény, érdes bőr, hajvégek töredezettsége.


10 - Natrium sulphuricum D6, D12

Arcdiagnózis

A Natrium sulfuricum gyakrabban szükséges annál, mint ahányszor az arcdiagnózissal a hiányát megállapítjuk. Az anyagcsere terheltsége miatt a szövetekben gyulladásos elváltozások alakulhatnak ki, ami az arcon a következők szerint mutatja meg magát:
1. Gyulladás miatti kékesvörösség. Ez elsősorban az orron figyelhető meg (pl. iszákos emberek orrán), de az orrnyergen át az orcákra is terjedhet. A hideghatás miatti kipirulás és az arc rózsás színe szintén utalhat a hiányra. Fontos különbség, hogy más Schüßler-sók esetén a piros színelváltozás sohasem az orron jelenik meg!
2. Zöldessárga arcszín (hasonlít az éretlen citrom színéhez). Ha a hiány csak kis mértékű, akkor az arcnak csak sárgás tónusa érzékelhető. Ez azonban nem a szem körül figyelhető meg, mint a Kalium sulfuricum – hiány esetén, hanem
    a) halántékon és a külső szemzugban,
    b) fül előtt sárgászöld csíkokban,
    c) orrnyergen,
    d) esetleg homlokon, alsó ajak alatt is.

Hiánytünetek

Ödémaképződés (lábak, kezek, szemhéjak, …).


11 - Silicea D6, D12

Arcdiagnózis

A szövetek hiányos kovasav ellátottsága a következő elváltozásokat okozhatják az arcon:
1. Mázas fénylés. Úgy fénylik, mint egy tükör, de a bőrön nincs elváltozás. Először az orron, az orrnyergen, majd az orcákon, illetve az egész arcon megfigyelhetővé válik. Kezdődő hiányállapot esetén gyakran a hajszálak tövénél figyelhető meg ez az elváltozás. A „polírozott” fejbőr kopaszoknál az erős Silicea – hiány jele. A kifényesedett bőr – ami a pergamenhez hasonlít – a mázas fénylés előfokának tekinthető.
2. Szemüregek elváltozása. Ha a beteg felfelé tekint, akkor a szemhéj és a homlokcsont között egy mélyedés figyelhető meg, ami különböző szélességű és mélységű lehet.
3. Szarkalábak, homlokredők, fül előtti redők. A kötőszövet rugalmasságának csökkenése miatt alakulnak ki. Ezen kívül törékeny, berepedezett körmök, töredezett hajvégek, terhességi csíkok (ilyenkor kezelés Nr. 1 Calcium fluoratum-mal együtt)

Hiánytünetek

Acidum silicicum (kovasav, illetve kovasav-anhidrid, kvarc, homok, SiO2 × xH2O) a szervezetben a kötő- és támasztószövetek működésében nélkülözhetetlen, fontos a bőr- és a nyálkahártyák, a körmök, a haj és a csontok felépítésében. A kovasav fokozza a szövetek ellenálló- képességét és azok mechanikai feszességét („biokémiai kozmetikum”). A tüdő, a nyirokcsomók és a mellékvesék jelentős mennyiségben
tartalmazzák. A szilícium, amely fontos összetevője a kovasavnak, a földkéreg második leggyakoribb eleme az oxigén után. A szervezet kovasav-tartalma embrionális korban a legmagasabb és az életkor előrehaladtával mennyisége folyamatosan csökken. De nemcsak a mennyisége, hanem a minősége is megváltozik, mert az embrionális kötőszövetben amorf, magas víztartalmú kovasav található, míg idősebb korban a kovasav inkább komplexeket képez kevés víztartalom mellett. A mészanyagcserében is különleges szerepet játszik. Más anyagok mellett a kovasav szükséges a kalcium táplálékból történő felvételéhez, szabályozza a kollagénszintézist (vázfehérjetestek képződését) és aktiválja a fagociták (falósejtek) tevékenységét, melyek a fertőzések elhárításában játszanak jelentős szerepet.


12 - Calcium sulphuricum D6, D12

Arcdiagnózis

Mivel dr. Schüßler élete végén nem tekintett a Calcium sulfuricum-ra funkciószerként, ezért dr. Hickethier nem adott meg hozzá arcdiagnosztikai sajátosságokat. Az irodalomban azonban ennek ellenére leírtak néhány olyan elváltozást, melyek Calcium sulfuricum – hiány esetén alakulnak ki.
1. Időskori foltok. Barnás lerakódások a bőr alatt, melynek oka, hogy a szervezet megpróbálja a felgyülemlett toxikus anyagokat az anyagcsere szempontjából kevéssé fontos helyre szállítani és ott raktározni.
2. Alabástromfehér arcszín. Mészfehér sápadtság, gipsszel mutatott hasonlóság. A hiányállapot fontos okaként sokkélményeket szoktak megadni, ami azonban kellő kritikus hozzáállást igényel.

Hiánytünetek

Vértolulások, krónikus gennyesedések, tályogképződési hajlam, pattanások.

 


 

Weblap látogatottság számláló:

Mai: 43
Tegnapi: 94
Heti: 451
Havi: 1 258
Össz.: 274 250

Látogatottság növelés
Oldal: Schüssler-sók - arcdiagnózis, hiánytünetek
CSÁSZI GYÓGYSZERTÁR ÉS BIOTÉKA - © 2008 - 2019 - csaszipatika.hupont.hu

A HuPont.hu ingyen weboldal szerkesztő mindig ingyenes. A weboldal itt: Ingyen weboldal

Adatvédelmi Nyilatkozat

A HuPont.hu ingyen honlap látogatók száma jelen pillanatban:


X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »